Ouderschapsplan voor de kinderen

Een ouderschapsplan is een overeenkomst waarin de afspraken worden vastgelegd die ouders in verband met de scheiding maken ten behoeve van hun kinderen. Een ouderschapsplan is verplicht voor alle ouders die het gezamenlijk gezag uitoefenen en is noodzakelijk om tot een echtscheiding te komen. Het is van belang dat het opstellen van een ouderschapsplan op zorgvuldige wijze gebeurt omdat je als ouders nog jarenlang aan elkaar verbonden blijft.

Een ouderschapsplan moet in elk geval de volgende elementen bevatten:

  • Afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (waar gaan de kinderen wonen, hoe ziet de ‘omgangsregeling’ eruit?).
  • Afspraken over hoe de ouders elkaar na de echtscheiding zullen informeren en om advies zullen vragen voor zaken die de kinderen betreffen.
  • Afspraken over de verdeling van de kosten van de kinderen.
     

Op internet zijn vele ouderschapsplannen te vinden en dat is een prima basis om mee aan de slag te gaan. Een ouderschapsplan maken kan eerlijk gezegd iedereen. Een goed ouderschapsplan maken waarmee partijen ook op langere termijn uit de voeten kunnen, is een kunst! 

Misschien nog wel belangrijker dan de inhoud van het ouderschapsplan is het ontstaan ervan: zijn de afspraken in goed overleg tot stand gekomen, staan beide ouders echt achter de inhoud van het plan en kunnen beiden de consequenties van de gemaakte afspraken overzien?

In mediation gaan partijen samen aan de slag om tot een gemeenschappelijk ouderschapsplan te komen. Is mediation niet mogelijk en heeft ieder een eigen advocaat in de arm genomen, dan zal contact worden gezocht met de andere partij om via overleg tot een ouderschapsplan te komen. 

Zelf aan de slag
Of je de voorkeur geeft aan mediation of een eigen advocaat; in beide situaties is het belangrijk om je op voorhand te verdiepen in het ouderschapsplan. Een voorbeeld van een ouderschapsplan kun je hier downloaden. Je kunt dit gebruiken om je wensen duidelijk te maken.

Vervolgens kun je je wensen aan Imke Gerrits kenbaar maken en zal zij je wijzen op de haalbaarheid ervan, op belangrijke elementen van het ouderschapsplan en op de verschillende manieren om deze in te vullen. Ook zal zij – met behulp van de door jou aan te leveren financiële gegevens -  de kinderalimentatie berekenen.